Pitabröd och chipotlebiffar med fetaost

Någon gång i mellan åt har jag satt igång att baka pitabröd till middagen, vi brukar då fylla dom med kryddiga färsbiffar massa sallad och en god tzatsiki. En riktigt god middag, dock skulle det inte vara lika gott om man inte bakade pitabrödet själv. Har ni provat dom man köper på affären? Torra om ni frågar mig samt ett extremt långt hållbarhetsdatum, bara det får mig att höja på ögonbryna. Det är inte svårt att göra sin egna bröd, sätt igång en deg och låt den jäsa medans du ska ner och handla eller har något annat ärende, degen behöver ingen uppassning bara lugn och ro :). När pitabröden gräddas så bildas en luftficka som passar utmärkt när du ska fylla brödet med läckerheter!

Recept för 5st stora pitabröd:
1/4 pkt jäst
2 dl vatten
1 msk honung
1 tsk salt
1 msk olja
5 dl mjöl

Rör ut jästen i ljummet vatten, tillsätt honung och salt innan du arbetar ner mjölet lite i taget. Täck över degbunken med plastfolie så bevaras fukten i degen och jäs upp till dubbel storlek. När degen jäst färdigt knådar du den smidig på ett mjölat bakbord innan du delar degen i fem lika stora bitar. De här brödet blir ganska stora då jag vill få plats med en del utan att dom går sönder, vill du ha mindre pitabröd så kan du dela degen i några fler bitar. Kavla degbitarna till runda små plättar ung 1 cm tjocka och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Täck över bröden med plastfolie och låt jäsa minst 30 min. Grädda bröden i varm ugn på 250 grader i 8 minuter, låt bröden vila på galler när du tagit ut dom.





Vill du ha receptet på mina kryddiga färsbiffar med fetaost och chipotle som jag fyllde pitabröden med? Det kommer här :)!

4 stora biffar:
400 g köttfärs
2 äggulor
1/3 dl ströbröd som fått svälla i mjölk
½ hackad gul lök
1 stor riven vitlöksklyfta
1½ msk het chipotlepasta
1 tsk koriander
75 g fetaost
ljus soya
salt och peppar

Bryn på den hackade löken innan du blandar den med köttfärs, ströbröd och äggulorna. Jag använder i vanlig ordning dovhjortfärs men ta den färs du har tillgång till. Ha i dina kryddor och smula ner osten, blanda väl. Provstek en liten bit för att se hur det smakar, krydda mer om det behövs. Forma till fyra stora biffar och stek klara i oljad panna på medelvärme.
När biffarna stekt färdigt så slängde jag i lök och vitkål med en nypa socker som fick stekas mjuka i skyn från biffarna, mot slutet åkte även några sockerärtor i. En liten kylskåpsrensning av grönt som slutade i ett lyckat resultat!





Kommentarer
Anonym

Chipotlepasta? Vad är det och var får du det ifrån?

2012-04-13 @ 19:29:42
Lasse

Ser väääldigt gott ut!!

2012-04-13 @ 20:34:02
Sandra

Oj, va gott det såg ut. Din blogg är underbar! Tack för enkelt recept på pitabröd :)

2012-04-14 @ 08:47:06
URL: http://www.sandrasmatkrypin.se
Jenny

Chipotle är rökt chili. Du kan köpa pastan på vanliga mataffären, står vanligtvis vid texmexhyllan :)

2012-04-14 @ 13:50:15
URL: http://cookiesndreams.blogg.se/
Emilia

Det där ser väldigt gott ut! Verkligen gott ut!

2012-04-16 @ 16:18:27
URL: http://emiliasmatochbak.blogspot.com/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

bloglovin