Manitoba cream

Jag tycker verkligen om att baka bröd, men jag är absolut ingen bagare och brödbaket är något jag började med sedan bara en kort tid tillbaka. Än så länge håller jag mig till enklare bröd men i vilket fall så tänkte jag reda ut lite i mjölsorterna för er som är nyfikna. Att använda vetemjöl special istället för vanligt vetemjöl har blivit lite av en rutin för mig när jag vill uppnå ett högt bröd. Många undrar säkert om vetemjöl special kan bytas ut mot vanligt vetemjöl, ja självklart kan man det. För att enkelt förklara skillnaden så jäser degen lite lättare med special mjölet och har en förmåga att bli mer elastisk men visst kan du få till en lika fin deg med vanligt vetemjöl. Sen har vi manitoba cream, ännu ett mjöl som har blivit rätt så poppis att baka med. För att ännu en gång förklara enkelt så ligger det snäppet över vetemjöl special, alltså en högre halt av gluten/protein.

Jag gjorde ett litet test idag, bakade två likadana bröd fast med olika mjölsorter, dels för att jag själv var nyfiken men också för att kunna visa er skillnaden och om det överhuvudtaget blev någon skillnad? Jag använde vanligt vetemjöl i det ena brödet och manitoba cream i det andra brödet.
Den skillnaden jag märkte var att brödet med manitoba cream kändes lite mer elastisk att jobba med och kom igång i jäsningen något snabbare, brödet höll ihop lite bättre i sin form under själva bakningen i ugnen och blev därmed något högre. Men även om skillnaderna känns som många så var dom ändå ganska markanta om jag ser till själva slutprodukten. Båda bröden blev riktigt goda och jag skulle inte kunnat sagt vilket bröd som var vilket när jag smakade, däremot att du får ett högre och därmed luftigare bröd med manitoba cream känns det ändå som att jag kan säga.

Jag lägger ut receptet på brödet ifall någon blir baksugen, brödet är ett helt vanligt vitt riktigt gott bröd med frasiga kanter!Recept för 1 limpa
1/4 pkt jäst
3 dl vatten
½ msk flingsalt
3 msk olivolja
1 msk honung
ca 7 dl manitoba cream
(det går även bra att använda vetemjöl/vetemjöl special som jag visar i testet)

  • Lös upp jästen i ljummet vatten, tillsätt olja och honung innan mjölet arbetas i tills degen känns elastisk. Knådar du för hand så håll ut i omkring 15 minuter, tillsätt sedan saltet och knåda lite till degen skall kännas riktigt elastisk (tiderna kortas ner något om du kör med maskin).
  • Olja en bunke som du lägger degen i, täck bunken med plastfolie för att bevara så mycket fukt som möjligt. Ställ åt sidan, efter ca 60 min stöter du ihop degen ett par gånger på bakbord alltså viker den mot degens mitt och på så sätt pressar ut luft. Låt degen återigen stå övertäckt i ca 60 minuter.
  • Stjälp upp degen på bakbordet igen och stöt ihop den ett par gånger till så du får en tajt limpa. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt som du strör mjöl över, lägg på brödet och häll lite mjöl över den med. Låt stå och jäsa upp till dubbel storlek. Snitta brödet när det jäst färdigt
  • Sätt in brödet i ugnen i 250 grader kasta samtidigt in vatten i botten på ugnen så får du en fin skorpa, sänk till 200 grader efter 5 min. Grädda därefter ca 35 min till, eller tills brödet har uppnått ca 97-98 grader. När ungefär en kvart av gräddningen passerat kan du lufta lite i ugnsluckan för att släppa ut ev ånga, upprepa 2 gånger till under bakningen. 
     


Manitoba cream till vänster, vetemjöl till höger. Det syns en liten storleksskillnad.
Skivorna är från mitten ur båda bröden, brödet som bakats med manitoba cream i bakkant. Det här var det mest markanta sättet att visa någon skillnad på bild.Jag har utgått från tillvägagångssättet i att baka bröden som beskrivs på finax sida, du hittar det här om du vill läsa mer.
Trackback

bloglovin