Kalljäst frukostbröd med äpple

Har du inte tid att ställa dig och baka bröd det första du gör när du kliver upp på morgonen? Vad sägs om att bara behöva sätta på ugnen då? Ja, det tror jag dom flesta hinner med, ett sätt att få färskt bröd på morgonen utan att behöva dra fram bakbunkar och mjölsorter är att kalljäsa en deg över natten. Självklart måste du i vanlig ordning förbereda degen men i detta fall kvällen innan då jag tror att fler kan hitta ledig tid.

Igårkväll slängde jag ihop en deg till dessa goda småbröd, jag tärnade ner ett äpple och hittade lite nötter i skafferiet som kunde passa till. Så imorse när jag klev upp tog jag ur plåten ur kylskåpet och vred igång ugnen, en stund senare njöt jag av mitt färska bröd. Jag måste säga att det var riktigt skönt för annars är det just bakbunkar och halva skafferiet som slits fram hos mig på morgonen :). Det här var mitt första test att kalljäsa en deg och det tåls verkligen att återkomma till, ska prova lite fler sätt och experimentera mig fram till det bästa sättet. Nedan får ni receptet på hur jag gjorde denna gång:



Recept för 6 st frukostbullar
10 g jäst
2½ dl vatten
1 äpple
½ dl hassel och valnötter
1 dl havregryn
1-2 msk honung
½ tsk salt
1½ dl Vetemjöl special fullkorn
3 dl vetemjöl special

Smula ner jästen i en bunke och blanda ut den med vattnet, när man kalljäser behövs inte mycket jäst så 10 gram är som de ska va. Skala och tärna ett äpple i små tärningar hacka nötterna och lägg dem tillsammans med äppelbitarna i degvätskan. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda 10 min eller kör i maskin till en fin deg. Dela upp degen i lika stora bitar, forma till små bullar och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper, täck över med plastfolie och ställ in i kylen över natten ca 10-12 timmar.
När du vaknar tar du fram plåten ur kylen och tar av plastfolien, låt sedan bröden stå i rumstempertur i ca 30-40 min medans ugnen blir varm. Pensla med vatten och strö lite havre över innan dom gräddas i 225 grader 15 minuter.

Alla förtjänar nybakt bröd till frukost :). Just det här brödet får en härlig sötma av äpplet samtidigt som havren och nötterna passar perfekt till ett frukostbröd.


Kommentarer
Glade Martin

Om man mu inte är lika nyttig av sig som du är då Jenny. Kan man använda vanligt vetemjöl special? Behöver man isf ha i mer eller mindre av det ? Det ser smaskens ut! :)

2012-04-17 @ 17:23:06
URL: http://martinbakar.blogg.se/
Jenny

Ja de går bra :), samma mängd borde funka utmärkt. Degen ska va hanterbar så gå mer efter det :) Känslan!

2012-04-17 @ 19:06:20
URL: http://cookiesndreams.blogg.se/
Nastasja

Du är grym! Satt och kollade på premiären av Masterchef Masters innan och ett citat satte sig i huvudet: "Om man inte vet hur man löser problemen förblir man en vanlig kock". Och det är ju just det, att våga experimentera och testa sig fram, som du :)

2012-04-17 @ 22:24:49
URL: http://nastasja.blogg.se/
Annatroll

Åh, allting på din blogg ser sååå gott ut, det får nog bli kalljästa frukostbröd till helgen! Tack för all inspiration. Ha en bra dag, kraaam Anna

2012-04-18 @ 08:22:06
URL: http://annatroll.blogg.se/
Nastasja

Haha, oj! Jag har nog inte tänkt mig för när jag skrivit bloggaddressen! Tack, vad gulligt sagt!

Sessan

Så gott det dära brödet såg ut att vara. Det ska testas någon gång. Har du tips på hur man gör att få så fina & jämna bullar?

2012-04-19 @ 20:58:27
URL: http://impalaa.blogg.se/
Hanna-chan

Helt underbart recept, särskilt eftersom det är kort gräddningstid vilket är bra på morgonen! :D



En liten undran bara, har du någon aning om hur många kcal det är per bröd?

Och om nej, vet du hur man kan beräkna?



Ha en bra torsdag! ♥

2012-04-19 @ 21:04:12
URL: http://klockanhalvtre.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

bloglovin