Daimtårta

Ni som tror att änglar sjunger när jag är i köket, ja då blir ni nog glada när ni får höra det här. Igår skulle vi ha gäster, jag är ute i sista minuten när jag kommer på att vi kanske ska ha en efterrätt, snabbt slänger jag ihop en smet till en botten som ska bli en daimtårta, den åker in i ugnen och jag tror att allt är lungt, bra jobbat Jenny! En halvtimme senare, det luktar bränt? Jag slänger ut min kaka ur ugnen och petar hål lite diskret i mitten på kakan och likt en vulkan så bubblade det ut äggsmet. Min brända vulkanliknande daimtårta var bortom räddning och jag hade inte tillräckligt av alla ingredienser hemma för att göra en ny, för att inte säga tid.
Men på något sätt så funkar jag som bäst under stress, en chans till fick det bli det fick helt enkelt bära eller brista och låt mig säga att jag är glad att jag var hemma själv vid den här tidpunkten. Det flög vispar, smet och mandlar överallt, mina armar gick i 190 och var praktiskt taget över hela köket på en och samma gång. Dock så resulterade denna kaos i brist på tid och ingredienser i en riktigt god daimtårta som ni nu ska få ta del av :)!Recept

Botten:
3 ägg
3 dl socker
2 msk mjöl
1 tsk bakpulver
120 g mandlar

Vispa upp ägg och socker fluffigt, krossa dina mandlar, jag använde mixern och pulsade tills de fortfarande var lite bitar kvar av mandeln, gick mycket snabbare än att hacka vill jag lova. Blanda mandel med mjöl och bakpulver och vänd ner i äggsmeten. Häll smeten i en springform och grädda i 175 grade i 30 minuter. Håll koll när den börjar få färg för då går det snabbt, täck då kakan med folie. Kakan kommer resa sig väldigt mycket i början för att sedan sjunka ihop. När den är färdiggräddad ställer du den för att svalna under handduk.

Garnering/vaniljkräm:
3 äggulor
1½ dl mjölk 3%
1 dl grädde
2 msk maizena
1 vaniljstång
2½ msk socker

3 dl vispad Grädde
4 st krossade dubbeldaim

Nu ska du koka en fast vaniljkräm, den ska inte va rinnande utan lagom fast för att bre ut över kakan (självklart kan du använda färdig kräm om du hellre vill de). Lägg äggulor, mjölk, grädde, en urskrapad vaniljstång och socker i en kastull. Blanda ut maizenan med lite av mjölken innan du  häller det i kastrullen. Värm upp krämen under ständig omrörning, börjar det tjockna så kommer det bränna fast i botten annars. När du känner att krämen börjar tjockna och första bubblan börjar närma sig så tar du kastrullen av plattan. Fortsätt rör runt tills den stannat upp och häll upp i en skål. Låt svalna.

Vispa grädden till mjuka toppar och krossa daimen. Lossa kakan från formen och lägg den på en tallrik, bre sedan på din vaniljkräm och klicka ut grädden i ett snyggt lager. På toppen lägger du ett hav av daim. Färdig att servera :).Tårtan är barnsligt god och får en seg härlig botten.
Trackback

bloglovin