Blåbärspaj med fluffig vaniljsås

Jag har börjat ha problem med att ladda upp bilder här i bloggen, jag har hoppat mellan datorer och försökt allt men utan någon större framgång, därför fick ni vänta på det här inlägget en dag extra. Jag hoppas verkligen att jag har kommit på vad problemet är nu så jag slipper spendera timmar i att försöka få upp några bilder.

Jag har i varje fall haft en underbar födelsedagshelg med massa fina presenter så jag blir alldeles vild, och alla dessa köksrelaterade ting konstigt nog haha. Jag visar gärna upp lite sen om ni är nyfikna :)! Igår bjöd jag på lite fika och mys här på dagen, blåbärspaj fick det bli! En enkel god bärpaj vinner i många lägen och eftersom jag inte är en tårtperson så blev det utmärkt. Enklast är det såklart att göra en enkel smuldeg, men jag tycker det är så fint med rutnät över pajer, lite amerikanskt sådär ;).



Mördeg:
4 dl mjöl
150 g smör
½ dl florsocker
½ msk kallt vatten
1 ägg


Tärna smöret och nyp ihop det i en bunke tillsammans med mjölet och florsocker, tillsätt sedan 1 ägg och lite vatten. Forma snabbt ihop till en deg med händerna innan du virar in i plastfolie och stoppar in degen i kylen ung 30 min. Håll inte på och knåda i degen innan.
Efter en halvtimme kan du kavla ut din deg lagom till en form, skär bort överbliven deg i kanterna och nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 10 min i 200 grader. Skär remsor av den överblivna degen som du kan lägga i ett rutnät över pajen sedan.

Fyllning
7 dl blåbär
1½ dl kesella naturell 1%
3 äggulor
2 msk potatismjöl
1 dl florsocker
rivet skal från ½ citron






Blanda ihop blåbären med de torra ingredienserna innan du tillsätter kesellan och äggulorna och finriver ner citronskalet. Jag tycker citronen gav en härlig syrlighet till pajen men utelämna om ni tycker det räcker med blåbären. Lägg fyllningen i ditt förgräddade pajskal och dekorera med remsorna i ett fint rutmönster. Pensla pajdegen med en uppvispad äggula innan den gräddas i 20-25 min i 200 grader.



Vaniljsås:
2 dl mjölk
4 äggulor
2 msk socker
2 dl grädde
1 vanljstång/3 tsk vaniljsocker


Koka upp mjölken med eventuellt en urskrapad vaniljstång, ta mjölken av plattan när det kokar upp och vispa i äggulor och strösocker i mjölken. Sänk värmen på plattan innan du ställer tillbaks kastrullen och vispar tills det tjocknar något. Låt svalna och rör sedan i vaniljsocker och du inte använder vaniljstång.
Blanda sedan vaniljsåsen med 2 dl uppvispad grädde till en jämn fluffig sås. Busenkelt :).



Kommentarer
Fooddude

Gott!

2012-04-29 @ 12:50:45
URL: http://fooddude.blogg.se/
Marita

åh, så sykt godt ut :D

2012-04-29 @ 16:18:25
URL: http://chocolatecherry.blogg.no/
Marita

åh, så sykt godt ut :D

2012-04-29 @ 16:18:29
URL: http://chocolatecherry.blogg.no/
Marie

Va gott det ser ut:) Jag älskar att baka så detta måste jag prova! Fin blogg du har.

2012-04-29 @ 19:23:08
URL: http://maarrre.blogg.se/
-Sofie

Den ser helt underbar ut! :)

2012-04-29 @ 21:36:29
URL: http://sofiekleist.blogg.se/
Stella

Gud vad sugen jag blev nu!

2012-04-29 @ 21:45:52
URL: http://fastfrusen.blogg.se/
Karin

Mm vad gott!

2012-05-04 @ 03:00:29
URL: http://karinolofsson.se
Simone

gu de ser gudagott ut,älskar blåbärspaj.

2012-05-04 @ 19:48:26
URL: http://smulansbakblogg.blogspot.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

bloglovin