Bagels

Igår bakades bagels här hemma, underbara bagels. Många av er får säkert tankarna till New York, en tidig morgon i storstan och doften av bagels som kommer från alla frukostställen längs de mest trafikerade gator. Men inte mina tankar, nej dom åker raka vägen till Mexiko och playa del carmen. Där finns ett underbart litet ställe som heter Karma bagels med de godaste bagels jag har smakat, allt från söta efterrättsbagels till maffigt matiga bagels med allt du kan tänka dig på. Det var lite den eftersträvan jag hade när jag satte igång och bakade dessa små juveler. Jag nådde inte riktigt ända fram men jag var fan nära nog (ursäkta). Det enda som saknades var min kära syster när dessa avnjöts :).
Bagels innehåller inget annorlunda än något annat bröd men de har en egen speciell konsistens då man kokar dom innan dom gräddas i ugnen. Det är absolut inget svårt utan bara ett litet extra moment att sätta tänderna i. Det går utmärkt att frysa ner sina färdig bakade bagels och ta upp när dom behövs, värm bara på dom i ugnen så känns dom som nybakta. Receptet ni får här är ett helt vanligt plain bagels recept, men vill man så kan man tillsätta tex ost eller rosmarin i degen.



Recept:
25 g jäst
5 dl vatten
3 msk honung
2 tsk salt
12 dl vetemjöl special

Inga konstigheter här inte utan lös upp din jäst i 37 gradigt vatten och tillsätt honung och salt innan du arbeter ner mjölet. Jag väljer ofta att använda vetemjöl special när jag bakar bröd, det innehåller lite mer gluten än det vanliga mjölet. Och eftersom en deg behöver gluten för att jäsa så går jäsningen lättare med detta mjöl. Degen ska kännas rätt så kompakt när du är färdig med knådandet. Ställ den för att jäsa till dubbel storlek under bakduk eller plastfolie som jag använde denna gång för att bevara all fukt i degen, en handduk kan torka ut.

När degen jäst färdigt lägger du upp den på mjölat bakbord, knåda degen och dela i 12 bitar. Det finns två sätt att göra sina bagels på prova båda och se vilket du föredrar:
  • Rulla din degbit till en rund boll, tryck igenom ett mjölat finger och snurra din degbit som en rockring runt fingret hålet ska bli ganska stort.
  • Froma din degbit till en lång rulle och nyp sedan ihop dina ändrar så de formar en ring. Det här sättet tycker jag är enklast om man vill ha en jämn och rin ring.
Låt dina blivande bagels jäsa upp till dubbel storlek ännu en gång. Under tiden kan du koka upp vatten i en stor kastrull med någon matsked socker i. Vattnet behöver bara sjuda på gränsen till koka, absolut inget stormkok iaf. När brödet har jäst färdigt stoppar du ner dom några i taget 2-3 st i kastrullen. Låt småkoka ca 1-2 minuter på varje sida innan du lägger upp dom på en ren kökshandduk för att torka bort det mesta av vattnet.

När du kokat klart dina bagels lägger du dom på en plåt med bakplåtspapper, penslar med uppvispad äggvita och strör över eventuella frön, jag använde mig av sesamfrön, vallmofrön, hackad färsk rosmarin och riven parmesanost.
Grädda i ugnen på 200 grader i ca 15-20 min eller tills dom fått fin färg.








Kommentarer
Spanienfrugan

Bagels är ju så grymt gott! Har dock aldrig gett mig på att baka några själv.Låter så krångligt att koka dem och grejer...men man kanske får testa!

2012-04-04 @ 12:53:09
URL: http://spanienfrugan.blogg.se/
Jenny

Prova! det är inte så krångligt som det kanske låter :). Titta in sen så får du se mina mackor som jag gjorde så tänker du nog inte två gånger :)!

2012-04-04 @ 12:57:09
URL: http://cookiesndreams.blogg.se/
Sanna :D

Gaaalet gott det ser ut! :D vill ha det. hehe

2012-04-04 @ 13:57:54
URL: http://handlingar.blogg.se/
Nastasja

Du är fantastisk, Jenny! Har varit stressad de senaste dagarna och har inte haft mycket tid över till matlagning men när jag går in på din blogg vill jag sätta igång direkt men något nytt och spännande!

2012-04-04 @ 21:36:15
URL: http://thefoodtrain.blogg.se/
Anna

Enligt mej kan bagels vara bland det godaste som finns :) Mums! Så när mitt sår efter en operation i munnen läkt ska jag baka detta! :)

Blev ju inte sämre med inspirationen av vad man kan fylla dom med som jag scrolla förbi nyss ;)

2012-04-08 @ 18:29:16
URL: http://kallhuvud.blogg.se/
Nastasja

JAG LYCKADES! WOHO!

2012-06-11 @ 12:17:02
URL: http://thefoodtrain.blogg.se/
Jenny

Härligt Nastasja!! Mina har precis tagit slut i frysen så måste baka mer snarast :)!

2012-06-11 @ 12:34:19
URL: http://cookiesndreams.se
Elli

Skulle man kunna byta ut delar av vetemjölet mot någon grövre mjölsort? Är det något du provat??

Måste bara säga att din sida är helt underbar =) Fann den i veckan och återkommer nu jämt för att kika på dina fina recept!

2013-05-03 @ 12:05:04


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

bloglovin