Smörgåstårta med färska räkor och rökt lax
Jag är egentligen en riktig petmaja när det kommer till smörgåstårtor, vill inte ha massa cocktailbär, levarpastej, skinkröror, ost m.m i mina smörgåstårtor. Haha det där var ju typ allt tänker ni, nej det finns massvis kvar :)! Dock det värsta som finns är en smörgåstårta som är alldeles blöt, eller saftig och god enligt vissa då. Men en smörgåstårta blir saftig utan att man ska behöva blöta på bröden och liknande innan, uuh rysningar! Jag gjorde det väldigt enkelt för mig i den här smörgåstårtan och använde samma fyllning i bara två lager, det kan bli ett väldans projekt och stök i köket med tre olika sorters röror annars. Men självklart kan du göra en annan variant i det ena lagret tex en lax eller tonfiskröra.
Vad är eran favorit i smörgåstårtan, vi tycker alla så olika :)?

Du behöver:
1 pkt (6 st) polarbröd i halvmånar
5-6 dl creme fraich
½ kg färska räkor (med skal)
2 burkar ishavsom
4 kokta ägg
färsk dill
1-2 gula lökar
ca 15 Surumi sticks
citronsaft
Salt och peppar
Garnering
3 dl vispad creme fraich
kokt ägg
rökt lax
avocado
röd stenbitsrom
räkor
dill
citron
Att använda dessa polarbröd i halvmånar funkar perfekt tycker jag, så får du en rund och fin tårta utan ansträngning! Lägg gärna hop den kvällen innan och garnera nästa dag när du ska servera den. Börja med att skala alla räkor och koka äggen till röran, hacka upp bägge samt surumi sticksen lite fint och lägg tillsammans i en skål med rom och finhackad lök. Blanda ihop allting med creme fraichen och smaksätt med lite färsk finhackad dill, citron, salt och peppar. Om såsen har blivit lite lös så ställ den i kylen en stund för att fasta ihop sig innan du fyller tårtan i två jämna lager. Täck över med plastfolie och låt vila i kylen gärna över natten.
Vispa upp creme fraichen så den får en gräddliknande konsistens, täck över hela tårtan i ett jämnt lager och garnera sedan fint efter eget konstnärligt tycke :). Varsågod att servera!


Nyttig "bea"
Kvargbearnaise:
1 dl kesella naturell 1%
½ msk torkad dragon
1 tsk vitvinsvinäger
citronsaft
salt och vitpeppar
Låt dragonen ligga och dra sig i vitvinsvinägerna en stund innan du blandar samman med kvargen. Pressa i lite citronsaft, krydda med salt och peppar och hacka eventuellt lite persilja att strö över såsen.
Ett nyttigare och godare alternativ :), vissa har ju efterfrågat lite mer nyttigheter här, men what can i say jag är en gottegris :) !

Blåbärspaj med fluffig vaniljsås
Jag har börjat ha problem med att ladda upp bilder här i bloggen, jag har hoppat mellan datorer och försökt allt men utan någon större framgång, därför fick ni vänta på det här inlägget en dag extra. Jag hoppas verkligen att jag har kommit på vad problemet är nu så jag slipper spendera timmar i att försöka få upp några bilder.
Jag har i varje fall haft en underbar födelsedagshelg med massa fina presenter så jag blir alldeles vild, och alla dessa köksrelaterade ting konstigt nog haha. Jag visar gärna upp lite sen om ni är nyfikna :)! Igår bjöd jag på lite fika och mys här på dagen, blåbärspaj fick det bli! En enkel god bärpaj vinner i många lägen och eftersom jag inte är en tårtperson så blev det utmärkt. Enklast är det såklart att göra en enkel smuldeg, men jag tycker det är så fint med rutnät över pajer, lite amerikanskt sådär ;).
Mördeg:
4 dl mjöl
150 g smör
½ dl florsocker
½ msk kallt vatten
1 ägg
Tärna smöret och nyp ihop det i en bunke tillsammans med mjölet och florsocker, tillsätt sedan 1 ägg och lite vatten. Forma snabbt ihop till en deg med händerna innan du virar in i plastfolie och stoppar in degen i kylen ung 30 min. Håll inte på och knåda i degen innan.
Efter en halvtimme kan du kavla ut din deg lagom till en form, skär bort överbliven deg i kanterna och nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 10 min i 200 grader. Skär remsor av den överblivna degen som du kan lägga i ett rutnät över pajen sedan.
Fyllning
7 dl blåbär
1½ dl kesella naturell 1%
3 äggulor
2 msk potatismjöl
1 dl florsocker
rivet skal från ½ citron
Blanda ihop blåbären med de torra ingredienserna innan du tillsätter kesellan och äggulorna och finriver ner citronskalet. Jag tycker citronen gav en härlig syrlighet till pajen men utelämna om ni tycker det räcker med blåbären. Lägg fyllningen i ditt förgräddade pajskal och dekorera med remsorna i ett fint rutmönster. Pensla pajdegen med en uppvispad äggula innan den gräddas i 20-25 min i 200 grader.
Vaniljsås:
2 dl mjölk
4 äggulor
2 msk socker
2 dl grädde
1 vanljstång/3 tsk vaniljsocker
Koka upp mjölken med eventuellt en urskrapad vaniljstång, ta mjölken av plattan när det kokar upp och vispa i äggulor och strösocker i mjölken. Sänk värmen på plattan innan du ställer tillbaks kastrullen och vispar tills det tjocknar något. Låt svalna och rör sedan i vaniljsocker och du inte använder vaniljstång.
Blanda sedan vaniljsåsen med 2 dl uppvispad grädde till en jämn fluffig sås. Busenkelt :).
27:de april
En.. en assistent? VA, en ASSISTENT, det ÄR en ASSISTENT! Ord finns inte att beskriva en så fin present som jag fick av mitt hjärta, han kan de ingen annan kan han :), jag är alldeles tagen av att ha fått en så fin present! Den här kommer få pryda min köksbänk för resten av livet!

Det känns som att de flesta är inne på en kitchen aid nu, men förutom att jag gillar utseendet bättre på denna underbara assistent så har den också en bättre kapacitet och rymmer mycket mer volym i skålarna. I love it, tänk att jag kommer aldrig mer behöva knåda en och samma degbit för hand i en kvart nu när jag har den här lilla rackaren, min och bloggens nya bästa vän må jag säga :).
Kram till alla er från ett lyckligt födelsedagsbarn!
Pasta med krämig svampsås

Recept för 2-3 pers:
15 g torkade kantareller /valfri svamp
1 stor gullök
1-2 vitlöksklyftor
1 dl creme fraich
1½ dl grädde
60 g parmesan
salt och svartpeppar
Koka pasta enligt anvisningar
Låt svampen svälla i kallt vatten ca 15 minuter innan du börjar med middagen. Fräs på svamp med en grovt hackad lök i varm panna tillsammans med en klick smör salt och nymald svartpeppar, ha gärna i en nypa socker för lökens skull. Riv/pressa i en stor vitlöksklyfta innan du tillsätter creme fraich och grädde. Riv ner parmesan i såsen som får koka ihop snabbt med resten av smakerna. Smaka av med eventuellt mer svartpeppar/salt innan du rör samman den rykande såsen med nykokt pasta. Servera genast :)!
Snabbt och enkelt har du fått en mild krämig måltid på bordet som garanterat kommer gå hem :).
Bättringsväg och saknad

Nu när det är lite brist på inlägg så vore det roligt för mig att höra vad ni vill se mer av här i bloggen :)?? Tänk fritt!
Chilipoppers
Nåväl, jag provade göra något nytt tidigare i helgen nämligen Chilipoppers! Ostfyllda färska jalapenos, panerade eller inlidade i bacon det kommer jag göra många gånger framöver. Starkt tänker säkert många, men nej dem blir inte så starka faktiskt, visst känner man att det är jalapenos men ingen hemsk hetta i munnen förkommer. Visserligen är jag ganska van vid chili och lite starkare mat men jag rekommenderar verkligen dessa små tilltugg!
Har ni provat chilicheese? De friterade små ostbollarna som man kan köpa på tex Max, ja där har du en rätt bra jämförelse. Dock så känns det lite fräschare med hemgjorda Chilipoppers för att inte nämna godare!

Räcker till ca 10st
Färska Jalapeno
60 g cheddar
30 g philadelphia
1 ägg
Panko ströbröd
bacon
Vitlökssalt, peppar
paprika pulver
Ett litet tips om du blir sugen på att prova det här receptet är att ta på sig plasthandskar om du har några, jag brukar hålla chilin i en påse när jag håller på med dom av ren erfarenhet :P! Allt för många gånger har jag hackat och grejat med färska chilifrukter för att sedan stoppa in hela fingret i ögat. AJ. Tänk på det :).
Börja med att riva ner din cheddar ost och blanda ihop den till en massa med vanlig philadelphiaost.
Skär av toppen på alla jalapenos och rensa dom försiktigt på kärnhus och mellanväggar, använd en liten spetsig kniv så ska det gå bra. Fyll sedan alla frukter med ostblandningen, tryck ner massa ordentligt så att hela chilin verkligen fylls.
Linda in några jalapenos i bacon och panera resten i först ett uppvispat ägg sedan i panko (panko är ett asiatiskt ströbröd som är lite luftigare än det vi är vana vid, ger ofta ett väldigt krispigt och fint resultat vid panering och fritering). Ibland kan du behöva göra paneringen två gånger ifall de inte riktigt vill fastna på jalapenons glatta yta. Kom ihåg att krydda i ägget innan du panerar, jag använde paprikapulver, vitpeppar och vitlökssalt men ta precis vad som passar dig bäst.


Värm upp en stekpanna med olja på medelhög värme, snåla in på oljan om du vill ha en knaprig och gyllene yta på dina chilipoppers. Lägg inte ner jalapenon förrän pannan har blivit genom varm, stek sedan några minuter på varje sida, lägg dom på lite hushållspapper när dom är klara för att suga ut överflödig olja och servera sedan varma till grilltallriken, buffebordet eller som snacks på kvällen.
Färsk Torsk i foliepaket
Detta ser super fräscht ut att servera och alla hittar något dom gillar, sen kan man komma undan riktigt billigt också om man tar grönsaker efter säsong, det enda som kostar lite mer är egentligen fisken men den kanske man till och med har tur och kan dra upp själv :). Vill man så kan man göra ett enda stort foliepaket eller så får alla plocka i varsitt med det man själv gillar och vill ha. Släng dom på grillen på sommaren eller tillaga i ugnen vid dåligt väder :).

Recept för 2 pers
färsk torskfile ca 300 g
10 små färskpotatisar
5 snacksmorötter
2 salladslök
5 sparrisar
1 majskolv
10 sockerärtor
Kryddsmör:
ca 40 g smör
timjan
dragon
1-2 vitlök
flingsalt och peppar
Plocka ur några småpotatisar och dela dom i halvor, skiva även upp morötterna och sparrisen. Lägg potatis och morötter i en stekpanna och stek tills dom nästan är färdiga, släng även i sparrisen mot slutet. Allt har olika tillagningstid så det kan vara bra att hjälpa till på traven innan det ska in i ugnen, se även till koka majsen innan om du inte köper färdigkokt. Lägg ut folie i dubbla lager på en bänk och lägg i potatis, morötter och sparris i botten, sedan är det bara att lägga i resten av de grönsaker du vill ha i. Skiva upp torsken i bitar och lägg den överst. Blanda ihop ingredienserna till smöret (riktigt med örter) och lägg en klick i varje paket, något annat som blir gott är färsk dill,citron och kanske lite gräslök med bara en klick vanligt smör på toppen.
Strö tillsist lite flingsalt över innan paketen försluts och tillagas i 20 min i 175 grader. Servera direkt ur paketen rykande heta.

Smöret kommer ha smält över allting och lämnat ett härligt smakrikt lager av örter på toppen. Variera paketen från gång till gång med olika sorters fisk och grönsaker.
Sån här mat ger mig sommarkänslor :)!
Glass med Hallon och digestive
Men nu var det hemgjord glass jag skulle komma till. Min sambo ligger sjuk och igår ville jag pigga upp honom med lite glass som kan va väldigt skönt för halsen, så snäll är jag :). Men som tidigare nämnt har jag ingen glassmaskin hemma, och att ta ut från frysen och röra i en glass varje halvtimme funkar inte alltid heller. Det här receptet kräver en så liten insats som möjligt från ditt håll, varken glassmaskin eller ständiga rörningar är nödvändiga denna gång! Bra va? Den här glassen känns riktigt len i munnen och syrligheten från hallonen och den lilla sältan från digestivekexen passar utmärkt med den annars ganska söta basen.


Recept:
5 dl grädde
1 burk kondenserad mjölk ca 400 g (sötad)
1½-2 dl frysta hallon
5 st digestive kex
1 vaniljstång
Vispa upp grädden tillsammans med fröna ur en vaniljstång tills den blir mjuk och fluffig, rör ner den kondenserade mjölken. Jag tog fram hallonen direkt ur frysen då jag inte ville att de skulle färga glassen så mycket, mosa och hacka till dom lite lätt och bryt digestivekexen i små bitar. Lägg alltsammans i glassmeten och rör om lite lätt. Fyll en form och ställ in den i frysen, täck över med plastfolie. Efter omkring 5-7 timmar är glassen fryst och redo att ätas.
Kom ihåg att spara din urskrapade vanlijstång, jag har ständigt någon som ligger på tork i köksfönstret och väntar på att få bli vaniljsocker! Du hittar mitt vaniljsocker här :).


Över glassen droppade jag en härligt seg kolasås, det är superenkelt att göra själv och går i ett litet kick:
Recept på Kolasås:
1 dl grädde
1 dl ljus sirap
1 dl socker
Häll alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp, sjud sedan på låg värme i ca 5 minuter, rör om ibland. Såsen är ganska simmig när den är varm men så fort den börjar svalna får den en segare lite tjockare konsistens! Förvara såsen i kylen om det inte går åt.

Nå.. vem tycker inte att det här verkar va en hit :)?
En liten tjuvkik till kvällningen

Vad roligt att så många nya personer har kikat in idag och lämnat härliga kommentarer i inläggen, massa kärlek till er!
Krämig Ädelost och baconpaj med krispig blomkål

Recept:
Pajdeg
150 g kallt smör
3 dl vetemjöl
en nypa salt
2 msk kallt vatten
Nyp ihop mjölet med det kalla och tärnade smöret tills allt blir till ett smått smul, häll då i vatten och salt och forma till en deg. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper och vänd det över en pajform, tryck till i kanterna och skär bort överflödet. Sen ställs pajbotten in i frysen ca en halvtimme medans resten förbereds. Förgrädda pajskalet i 200 grader i 10 min.
(Jag tycker att degen är lättare att kavla om den inte har legat i kylen innan)
Fyllning:
2 pkt bacon
200 g ädelost
2 små lökar
1 dl creme fraich
2 dl mjölk
3 ägg
salt och svartpeppar
Skiva bacon och hacka lök, fräs baconet knarigt i stekpanna tillsammans med löken. Lägg baconblandningen i det förgräddade pajskalet och smula över ädelosten. Rör ihop en äggstanning av äggen, mjölk och creme fraich, salta och peppra efter smak. Häll äggstanningen över din fyllning och grädda i ugnen i 30 min på 175 grader.
Låt pajen stå till sig ca 10 min innan servering.


Enkel Blomkålssallad
½ blomkålshuvud
3-4 rågade tsk kapris
2-3 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
persillade
flingsalt
Bryt blomkålen i små små buketter och blanda tillsammans med kaprisen, gör en vinegrett av resten av ingredienserna och häll över. Låt blomkålen stå och dra i sig smakerna i rumstemperatur en stund innan maten. En jätte enkel, snabb och god sallad rik på kalcium och c-vitaminer där kaprisen dyker upp som små överraskningar.
Kalljäst frukostbröd med äpple
Igårkväll slängde jag ihop en deg till dessa goda småbröd, jag tärnade ner ett äpple och hittade lite nötter i skafferiet som kunde passa till. Så imorse när jag klev upp tog jag ur plåten ur kylskåpet och vred igång ugnen, en stund senare njöt jag av mitt färska bröd. Jag måste säga att det var riktigt skönt för annars är det just bakbunkar och halva skafferiet som slits fram hos mig på morgonen :). Det här var mitt första test att kalljäsa en deg och det tåls verkligen att återkomma till, ska prova lite fler sätt och experimentera mig fram till det bästa sättet. Nedan får ni receptet på hur jag gjorde denna gång:

Recept för 6 st frukostbullar
10 g jäst
2½ dl vatten
1 äpple
½ dl hassel och valnötter
1 dl havregryn
1-2 msk honung
½ tsk salt
1½ dl Vetemjöl special fullkorn
3 dl vetemjöl special
Smula ner jästen i en bunke och blanda ut den med vattnet, när man kalljäser behövs inte mycket jäst så 10 gram är som de ska va. Skala och tärna ett äpple i små tärningar hacka nötterna och lägg dem tillsammans med äppelbitarna i degvätskan. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda 10 min eller kör i maskin till en fin deg. Dela upp degen i lika stora bitar, forma till små bullar och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper, täck över med plastfolie och ställ in i kylen över natten ca 10-12 timmar.
När du vaknar tar du fram plåten ur kylen och tar av plastfolien, låt sedan bröden stå i rumstempertur i ca 30-40 min medans ugnen blir varm. Pensla med vatten och strö lite havre över innan dom gräddas i 225 grader 15 minuter.
Alla förtjänar nybakt bröd till frukost :). Just det här brödet får en härlig sötma av äpplet samtidigt som havren och nötterna passar perfekt till ett frukostbröd.
Köksdrömmar
Jag har fått lite kommentarer och hinter från personer som vill se hur jag har det i mitt kök i tron om att jag har ett gigantiskt kök med allt man kan tänka sig, ord som proffskök har förkommit om jag inte vill minnas fel! Nja.. Nog för att jag tycker om mitt lilla söta stugkök men jag kan inte låta bli att drömma mig bort till köksöar, ..diskmaskiner.. plats för lyxiga bakmaskiner och skåpplats för varenda liten söt kopp och kakfat som jag korsar min väg med :)! Nåväl det är kanske bäst att inse att det är lika bra att jag har ett litet kök ett tag till, iaf för plånboken. Jag har tidigare lagt upp några bilder från köket här men dom var inte så avslöjande så här kommer några till.
Det är alltså här det händer :)



Jag älskar min lilla vedspis
Vill ni se fler glimtar som dessa i framtiden?
Manitoba cream
Jag gjorde ett litet test idag, bakade två likadana bröd fast med olika mjölsorter, dels för att jag själv var nyfiken men också för att kunna visa er skillnaden och om det överhuvudtaget blev någon skillnad? Jag använde vanligt vetemjöl i det ena brödet och manitoba cream i det andra brödet.
Den skillnaden jag märkte var att brödet med manitoba cream kändes lite mer elastisk att jobba med och kom igång i jäsningen något snabbare, brödet höll ihop lite bättre i sin form under själva bakningen i ugnen och blev därmed något högre. Men även om skillnaderna känns som många så var dom ändå ganska markanta om jag ser till själva slutprodukten. Båda bröden blev riktigt goda och jag skulle inte kunnat sagt vilket bröd som var vilket när jag smakade, däremot att du får ett högre och därmed luftigare bröd med manitoba cream känns det ändå som att jag kan säga.
Jag lägger ut receptet på brödet ifall någon blir baksugen, brödet är ett helt vanligt vitt riktigt gott bröd med frasiga kanter!

Recept för 1 limpa
1/4 pkt jäst
3 dl vatten
½ msk flingsalt
3 msk olivolja
1 msk honung
ca 7 dl manitoba cream
(det går även bra att använda vetemjöl/vetemjöl special som jag visar i testet)
-
Lös upp jästen i ljummet vatten, tillsätt olja och honung innan mjölet arbetas i tills degen känns elastisk. Knådar du för hand så håll ut i omkring 15 minuter, tillsätt sedan saltet och knåda lite till degen skall kännas riktigt elastisk (tiderna kortas ner något om du kör med maskin).
-
Olja en bunke som du lägger degen i, täck bunken med plastfolie för att bevara så mycket fukt som möjligt. Ställ åt sidan, efter ca 60 min stöter du ihop degen ett par gånger på bakbord alltså viker den mot degens mitt och på så sätt pressar ut luft. Låt degen återigen stå övertäckt i ca 60 minuter.
-
Stjälp upp degen på bakbordet igen och stöt ihop den ett par gånger till så du får en tajt limpa. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt som du strör mjöl över, lägg på brödet och häll lite mjöl över den med. Låt stå och jäsa upp till dubbel storlek. Snitta brödet när det jäst färdigt
-
Sätt in brödet i ugnen i 250 grader kasta samtidigt in vatten i botten på ugnen så får du en fin skorpa, sänk till 200 grader efter 5 min. Grädda därefter ca 35 min till, eller tills brödet har uppnått ca 97-98 grader. När ungefär en kvart av gräddningen passerat kan du lufta lite i ugnsluckan för att släppa ut ev ånga, upprepa 2 gånger till under bakningen.

Manitoba cream till vänster, vetemjöl till höger. Det syns en liten storleksskillnad.

Skivorna är från mitten ur båda bröden, brödet som bakats med manitoba cream i bakkant. Det här var det mest markanta sättet att visa någon skillnad på bild.
Jag har utgått från tillvägagångssättet i att baka bröden som beskrivs på finax sida, du hittar det här om du vill läsa mer.
Lunchtips


Daimtårta
Men på något sätt så funkar jag som bäst under stress, en chans till fick det bli det fick helt enkelt bära eller brista och låt mig säga att jag är glad att jag var hemma själv vid den här tidpunkten. Det flög vispar, smet och mandlar överallt, mina armar gick i 190 och var praktiskt taget över hela köket på en och samma gång. Dock så resulterade denna kaos i brist på tid och ingredienser i en riktigt god daimtårta som ni nu ska få ta del av :)!

Recept
Botten:
3 ägg
3 dl socker
2 msk mjöl
1 tsk bakpulver
120 g mandlar
Vispa upp ägg och socker fluffigt, krossa dina mandlar, jag använde mixern och pulsade tills de fortfarande var lite bitar kvar av mandeln, gick mycket snabbare än att hacka vill jag lova. Blanda mandel med mjöl och bakpulver och vänd ner i äggsmeten. Häll smeten i en springform och grädda i 175 grade i 30 minuter. Håll koll när den börjar få färg för då går det snabbt, täck då kakan med folie. Kakan kommer resa sig väldigt mycket i början för att sedan sjunka ihop. När den är färdiggräddad ställer du den för att svalna under handduk.
Garnering/vaniljkräm:
3 äggulor
1½ dl mjölk 3%
1 vaniljstång
2½ msk socker
3 dl vispad Grädde
4 st krossade dubbeldaim
Nu ska du koka en fast vaniljkräm, den ska inte va rinnande utan lagom fast för att bre ut över kakan (självklart kan du använda färdig kräm om du hellre vill de). Lägg äggulor, mjölk, grädde, en urskrapad vaniljstång och socker i en kastull. Blanda ut maizenan med lite av mjölken innan du häller det i kastrullen. Värm upp krämen under ständig omrörning, börjar det tjockna så kommer det bränna fast i botten annars. När du känner att krämen börjar tjockna och första bubblan börjar närma sig så tar du kastrullen av plattan. Fortsätt rör runt tills den stannat upp och häll upp i en skål. Låt svalna.
Vispa grädden till mjuka toppar och krossa daimen. Lossa kakan från formen och lägg den på en tallrik, bre sedan på din vaniljkräm och klicka ut grädden i ett snyggt lager. På toppen lägger du ett hav av daim. Färdig att servera :).

Tårtan är barnsligt god och får en seg härlig botten.
Pitabröd och chipotlebiffar med fetaost
Recept för 5st stora pitabröd:
1/4 pkt jäst
2 dl vatten
1 msk honung
1 tsk salt
1 msk olja
5 dl mjöl
Rör ut jästen i ljummet vatten, tillsätt honung och salt innan du arbetar ner mjölet lite i taget. Täck över degbunken med plastfolie så bevaras fukten i degen och jäs upp till dubbel storlek. När degen jäst färdigt knådar du den smidig på ett mjölat bakbord innan du delar degen i fem lika stora bitar. De här brödet blir ganska stora då jag vill få plats med en del utan att dom går sönder, vill du ha mindre pitabröd så kan du dela degen i några fler bitar. Kavla degbitarna till runda små plättar ung 1 cm tjocka och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Täck över bröden med plastfolie och låt jäsa minst 30 min. Grädda bröden i varm ugn på 250 grader i 8 minuter, låt bröden vila på galler när du tagit ut dom.

Vill du ha receptet på mina kryddiga färsbiffar med fetaost och chipotle som jag fyllde pitabröden med? Det kommer här :)!
4 stora biffar:
400 g köttfärs
2 äggulor
1/3 dl ströbröd som fått svälla i mjölk
½ hackad gul lök
1 stor riven vitlöksklyfta
1½ msk het chipotlepasta
1 tsk koriander
75 g fetaost
ljus soya
salt och peppar
Bryn på den hackade löken innan du blandar den med köttfärs, ströbröd och äggulorna. Jag använder i vanlig ordning dovhjortfärs men ta den färs du har tillgång till. Ha i dina kryddor och smula ner osten, blanda väl. Provstek en liten bit för att se hur det smakar, krydda mer om det behövs. Forma till fyra stora biffar och stek klara i oljad panna på medelvärme.
När biffarna stekt färdigt så slängde jag i lök och vitkål med en nypa socker som fick stekas mjuka i skyn från biffarna, mot slutet åkte även några sockerärtor i. En liten kylskåpsrensning av grönt som slutade i ett lyckat resultat!

Kickar igång med en smoothie
Ingredienser till smoothien:
fruktköttet från en mango
en rejäl näve björnbär
proviva blåbär/blåbärsyoghurt
Mixa mangon och björnbären slätt, spä sedan med proviva blåbär eller blåbärsyoghurt till önskad konsistens. Gott och bra för den lilla maggen :).


Björnbär och Ananaspaj
Grunden till den här pajen ligger i att jag inte riktigt kunde bestämma mig vad jag skulle använda, björnbär eller ananas? Så det fick bli båda en liten chansning som lyckades bra! Den här pajen blir som två pajer i en, jag blandade inte ihop frukterna/bären med varandra utan dom fick samsas om en halva var i pajskalet. Och till min stora glädje så höll dom sams :). Grunden har jag gjort som en ananaspaj, den är lite fräsh och framförallt annorlunda med creme fraich blandningen. Godast blir pajen när den svalnat av och är rumstempurerad, med en kula god vaniljglass, sedan brukar jag förvara den i kylskåpet.

Pajdeg:
150 g smör
3/4 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Smält smöret, blanda sedan ihop det med resten av ingredienserna till pajdegen. Tryck ut degen i en springform och ställ kallt i frysen i 30 minuter (pajdegen behöver inte förgräddas). Börja med fyllningen så länge!
Fyllning:
200 g krossad avrunnen ananas
125 g frysta björnbär
2 dl creme fraich
1 dl kvarg 1%
2 ägg
½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
Låt ananasen rinna av så att så lite vätska som möjligt kvarstår, ett tips är att krama ur den med händerna. Blanda ihop creme fraich, kvarg, ägg och socker och häll över hälften av blandningen i en ny skål, rör ner ananasen. Ta fram din pajform och lägg björnbären över ena halvan och din ananas blandning över den andra halvan. Häll över resten av smeten på björnbären. Jag använde ett lock som en skjilevägg för att få en så jämn kant som möjligt. In med pajen i ugnen och grädda i 175 grader i 40 minuter. Låt pajen svalna innan servering.


Kan lova att det är precis lika gott som det ser ut, pajen passar perfekt till fikat eller som efterrätt :).
Vilken halva föredrar du?
Het kyckling
Jag älskar smaken av mango chutneyn och dom goda knapriga cashewnötterna som bryter av i detta recept så oftast när vi lagar den här middagen gör vi för två dagar och så även denna gång. Det kan vara skönt att ha middagen klar som idag när vi båda har jobbat natt. Jag hoppas ni ger receptet ett försök, det är ett enkelt men väldigt gott recept och går dessutom snabbt att göra då man använder färdig grillad kyckling :)!

Recept 4-5 pers
1 grillad kyckling
4 dl vispgrädde
300 g mango chutney
½-1 msk sambal oelek, smaka
2 tsk stark curry
2 vitlöksklyftor
ljus soya
limesaft
salt och vitpepppar
1½ dl cashewnötter
1 banan
Bena ur en grillad kyckling och lägg köttet i en ugnssäker form, häll dina nötter över kycklingen så många som du vill ha men omkring 1½ dl. Skiva sedan över bananen. Vispa din grädde till ett lätt fluff, det blir på så sätt enkelt att fördela alla kryddor och chutneyn i grädden. Sambal oeleken får du smaka dig fram till hur mycket du vill ha. När du rört i alla kryddor och chutneyn i grädden så brukar jag pressa i lime, lite grann räcker för att få en fräshare känsla. Smaka på din blandning innan du breder ut grädden över kycklingen och sätter in i ugnen på 175 grader i ca 30 min eller tills allt fått fin färg. Servera men ris.
Smaklig måltid :).
Söta äppelpajer
Recept:
Pajdeg för 4 äpplen
2 dl vetemjöl
90 g smör
1½ msk socker
2 tsk vaniljsocker
1 msk kallt vatten
Formar och Fyllning
4 äpplen
1 msk kanel
1½ tsk vaniljsocker
3 msk farinsocker
1 tsk kardemumma
½ msk potatismjöl
citron
Häll mjöl och socker i en bunke, nyp ihop tärnat smör med mjölet tills allt är fördelat. Tillsätt då det kalla vattnet och knåda snabbt ihop till en fast deg. Vira in degen i plastfolie och lägg i kylen någon timme för att vila.
När egen är färdig så kavlar du ut den ganska tunnt på mjölat bakbord så den inte fastnar, skär remsor av din deg och väv ihop någa remsor med varandra. Skär runt om i kanterna så du får en fyrkant. Lägg in dina deg lock i kylen medans du förbereder dina äpplen.


Skär av toppen på dina äpplen och gröp ur dom med en sked, lägg dina äppelbitar (utom kärnhus förstås) i en skål. Kan tillägga att dom röda äpplena var lättare att gröpa ut än dom gröna som var lite hårdare. När äpplena är urkröpta så häller du lite citron över så att dom inte hinner bli bruna. Blanda dina äppelbitar med vanilj och farinsocker, potatismjöl och kryddorna. Fyll sedan dina äpplen med äppelbitarna, försök få i allt! Till sist lägger du över dina deg lock och kramar till lite runt om så dom formar sig efter äpplet. Pensla degen med kallt vatten och strö lite farinsocker över. Grädda dina pajer i 175 grader i ca 25-30 minuter. Servera nygräddade med vaniljglass eller en klick vaniljkesella.


Ett nytt sätt att servera äppelpaj på mina vänner i perfekt stora portionsformar dessutom! Det är lite pilligt och tar längre tid men ack så söta och framförallt goda :).
Mina äppelpajer är med i månadens sötsak.
Avbrott i påskmaten

Hallonbomb
Recept Hallonbomb (räcker till ca 8 pers)
2 äggvitor
1½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
500 g hallon
saft från ½ lime
2½ dl grädde
Börja med att förbereda och vispa upp din grädde till ett lätt fluff, därefter tar du en annan stor skål (lägg märke till stor) och vispar dina äggvitor till ett hårt skum. Häll i hallon, socker och limesaften i dina äggvitor, jag tog hallonen direkt från frysen så i början är det lite trög vispat men det går över. Nu ska du vispa detta i 15 minuter, minst. Din smet kommer att öka i storlek rejält mot slutet. Det sista du gör är att vända i din vispade grädde i smeten tills allt är väl fördelat.
Nu ska det här in i frysen ett par timmar, så häll upp hallonsmeten i en springform och lägg gärna plastfolie i botten så kommer du lätt kunna stjälpa upp hallonbomben på ett fat senare.

När hallonbomben har fryst till sig så kan du lätt ta med en varm kniv runt om i kanterna så den släpper från formen, sen kan du enkelt vända upp den på ett fint fat. Garnera med massa färska hallon och jordgubbar till serveringen! Självklart kan du även servera från formen och ta direkt med en sked som glass. Jag kan tänka mig att det skulle gå kanon att byta ut hallonen mot hjortron :).

Glad Påsk

Gott filmjölksbröd med fyra sorters nötter

Recept
4 dl filmjölk
½ dl krossade linfrön
3/4 dl mörk sirap
100 g grovthackade nötter (hasselnötter, paranötter, valnötter och mandel)
1 dl krusakli
1 dl dinkelflingor
1 tsk bikarbonat
4½ dl rågsikt
Ja, receptet är lika enkelt som vanligt. Blanda filmjölk med sirap och de grovt hackade nötterna. Tillsätt resten av alla ingredienser och rör ihop till en jämn smet. Klä en brödform med bakplåtspapper innan du har i din brödsmet, grädda i ugnen i 175 grader ca 75 minuter. Täck brödet med folie mot slutet om det börjar bli för mörkt. När brödet är färdigt så låter du det i vanlig ordning få stå och vila och svalna. Filmjölksbröd behöver stå till sig lite, skär du på en gång i brödet är dom lite för kladdiga. Brödet håller sig färskt och gott i några dagar.
Nej, nu ska jag hoppa på den där väggen med nya friska tag :)!
Karma Bagels
Du behöver:
Bagels (mitt recept hittar du här)
Kycklingfile
Salsa ranchera
Guacamole (mitt recept hittar du här)
Philadelphiaost
Gräddfil
Stek på en kycklingfile, jag kryddade min med lime och chili, en krydda som jag köpt i mexico, men ta lite chiliflakes salt och peppar eller vad du gillar bäst.
Dela din bagel och bre på med phildelphiaost, lägg på fina skivor av din fortfarande varma kyckling. Bygg på med ett lager guacamole, salsa ranchera och till sist en liten klick gräddfil den naturella smaken bryter av resten av påläggen. Din hemgjorda Queen of south är redo för magen!

Såhär gör du salsa ranchera
1 stor rödlök
5 st tomater
2 st vitlöksklyftor
2 st jalapeno
koriander
1-2 tsk socker
salt
Hacka rödlök, vitlök och jalapenon jag använde hela chilifrukten men plocka bort kränhus och det vita om du vill få bort lite av styrkan, jag vill dock ha salsan ganska stark. (Smaka gärna lite på chilifrukten innan du använder den så du får ett hum om hur kraftig eller mild den är.) Stek alltsammans mjukt i en oljad panna, först då lägger du i tomaterna som du hackat fint, krydda med färsk koriander socker och salt. Låt allting puttra samman till en tjock sås. Häll upp i en burk, salsan håller sig i kylen nån vecka.
Till din bagel behöver du återigen philadelphiaost att bre dina halvor med, ung en halv avocado några skivor av den kallrökta laxen och snåla inte med brieosten :).

Bjud över dina vänner på en rejäl lunch nu eller överraska med dessa härligheter i picnic korgen när vädret tillåter! Ett tips innan du göra dina mackor är att snabbt "rosta" på dina bagels i varm ugn med varmluften så får dom en lite frasigare yta, dom är även hur goda som helst att bara äta med din favorit cream cheese på!
Vårig Påskbukett
Var ute tidigt imorse i den första morgonsolen och fotade denna fina påskbukett (som jag var uppe ännu tidigare och gjorde). Ska inta mig en uppfriskande morgonsmoothie nu sen bär jag snart iväg för idag så vi hörs ikväll mina påskkärringar :).
små Jordgubbs ägg
Att doppa jordgubbar i choklad är inte direkt nån nyhet med det kan ju vara ett bra alternativ för dem som har godis förbud eller vill hålla ner på sötsakerna, skippa den vita chokladen och ta istället en riktigt mörk choklad, jordgubbarna är söta i sig redan så får även ni något sött att njuta av :).


För er som vill göra cake pops istället så är det busenkelt, gör på enbart kladdkaka eller blanda ca 150 gram kladdkaka med 40g phildelphia (räcker då till ca 10 cake pops) och rulla i små bollar som du sätter på pinnar och sedan garnerar precis som du vill ha dom! Kanske en kyckling till påsk?
Bagels
Bagels innehåller inget annorlunda än något annat bröd men de har en egen speciell konsistens då man kokar dom innan dom gräddas i ugnen. Det är absolut inget svårt utan bara ett litet extra moment att sätta tänderna i. Det går utmärkt att frysa ner sina färdig bakade bagels och ta upp när dom behövs, värm bara på dom i ugnen så känns dom som nybakta. Receptet ni får här är ett helt vanligt plain bagels recept, men vill man så kan man tillsätta tex ost eller rosmarin i degen.

Recept:
25 g jäst
5 dl vatten
3 msk honung
2 tsk salt
12 dl vetemjöl special
Inga konstigheter här inte utan lös upp din jäst i 37 gradigt vatten och tillsätt honung och salt innan du arbeter ner mjölet. Jag väljer ofta att använda vetemjöl special när jag bakar bröd, det innehåller lite mer gluten än det vanliga mjölet. Och eftersom en deg behöver gluten för att jäsa så går jäsningen lättare med detta mjöl. Degen ska kännas rätt så kompakt när du är färdig med knådandet. Ställ den för att jäsa till dubbel storlek under bakduk eller plastfolie som jag använde denna gång för att bevara all fukt i degen, en handduk kan torka ut.
När degen jäst färdigt lägger du upp den på mjölat bakbord, knåda degen och dela i 12 bitar. Det finns två sätt att göra sina bagels på prova båda och se vilket du föredrar:
- Rulla din degbit till en rund boll, tryck igenom ett mjölat finger och snurra din degbit som en rockring runt fingret hålet ska bli ganska stort.
- Froma din degbit till en lång rulle och nyp sedan ihop dina ändrar så de formar en ring. Det här sättet tycker jag är enklast om man vill ha en jämn och rin ring.
När du kokat klart dina bagels lägger du dom på en plåt med bakplåtspapper, penslar med uppvispad äggvita och strör över eventuella frön, jag använde mig av sesamfrön, vallmofrön, hackad färsk rosmarin och riven parmesanost.
Grädda i ugnen på 200 grader i ca 15-20 min eller tills dom fått fin färg.


Krans av björkris till påsk
Men nu var det inte det jag skulle skriva om, utan påskkrans stod visst på schemat, ett avbrott i alla matinlägg! Ni verkar uppskatta mina små påskinlägg så jag tänkte att jag fortsätter där när jag ändå är inne på den banan idag. Många är väl ändå ute och plockar påskris nu i dagarna så plocka på er lite extra och gör en fin krans av björkris som kan få pryda dörren i dessa dagar. Det är busenkelt och björkris är så böjligt så det funkar perfekt att fläta en krans utav, jag beskriver lite lätt hur jag gjort:
Knyt ihop björkriset i ena ändan så kan du fläta ihop din krans och eftersom tillsätta mer ris lite i taget. När du fått en tillräckligt lång fläta så lossar du på knuten och knyter ihop båda ändarna med varann ist.
Häng några fina ägg eller dekorera med blommor i kransen. Om du vill kan du sätta riset i vatten någon dag innan så skotten börjar blomma ut, då kommer kransen se riktigt lummig och fin ut när du hänger upp den!

Jag hängde några fina prydnadsägg och trähjärtan i min krans.
Gravad lax
Vad brukar ni ha på erat påskbord? Gravar ni redan er egna lax eller är det kanske någon som blev sugen på att prova redan nu till årets påskbord?
Du behöver:
omkring ½ kg lax
2 msk grovsalt
2 msk socker
½ msk grovt krossad vitpeppar
färsk dill

Putsa din laxfile fin och se till så alla ben är borta, behåll skinnet på laxen. Blanda socker och salt och krossa din vitpeppar lite lätt i en mortel, gnid in kryddorna väl på köttsidan av fisken. Hacka upp rejält med färsk dill och täck över din lax, det ska bli ett jämt lager över hela fisken. Har du två laxfileer så lägger du dom skavfötters med köttsidorna emot varandra, gravar du bara en sida så viker du den lite lätt. Lägg fisken på ett fat med ett till fat över innan du ställer in laxen i kylen. Laxen ska ligga i tre dagar och det ända du behöver göra är att vända på den ungefär 2 gånger per dygn.
Till servering skrapar du bort dill och kryddor och skär din gravade lax på snedden i tunna skivor. Laxen är också god att snabbt som attan steka på i het panna till råstekt potatis eller att lägga direkt på mackan, hur som så kommer din gravade lax gå hem :). Laxen håller sig omkring 1 vecka i kylskåp efter att den är gravad.


Kladdkaka med center och pepparmint

Kladdkaka med center och smak av pepparmint
3 ägg
4½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
150 g smör
2 1/3 dl mjöl
1 dl kakao
2 stänger center ca 160 g
ett par droppar pepparmintsarom
Vispa ihop äggen med sockret. Smält smöret och tillsätt det i äggsmeten, blanda ner de torra ingredienserna tills du har en jämn smet. Droppa i pepparmintsaromen och smaka så du får den smak du vill ha.
Smöra och bröa en springform och lägg ut dina center i formen innan du häller på kladdkaks smeten. Grädda din kaka i ugnen i 175 grader ca 25 minuter. Låt din kaka svalna och sedan stå kallt i några timmar innan den serveras.

Smördegsinbakad dovhjortsbiff med potatiskaka
Smördegsinbakad dovhjortsbiff
ca 500 g hjortbiff eller annat kött
3 st champinjoner
3 st sharlottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 msk grädde
1 ½ msk kalvfond
1½ tsk svartvinbärsgele
1 ark smördeg
salt och peppar


Tärna svamp och lök fint och hacka vitlöken, fräs på i varm panna så all vätska försvinner. Tillsätt grädde, fond och svartvinbärsgelenoch låt alltsammans puttra ihop. Ställ åt sidan medans du kryddar köttet med salt och peppar och sedan bryner köttbiten snabbt i smörad het panna på alla sidor.
Lägg ut din smördeg på en bit plastfolie, kavla gärna ut den lite extra så att smördegen inte är så tjock. Lägg ut din svamp och lök röra på smördegen och tillsist köttet. Förslut smördegen runt om köttbiten och skär bort överbliven deg, ta hjälp av plastfolien att vrida åt degen riktigt hårt runt köttet så att inga luftbubblor är kvar. Pensla med ägg, stick in en termometer och stek färdigt i ugnen i ca 175-200 grader till den innertemperatur du föredrar, om smördegen börjar bli för mörk täcker du över med folie.
Låt köttet vila minst 15 minuter innan du skär i det.
Potatiskaka 2 pers:
2-3 stora potatisar
1 ägg
1 äggula
1 1/4 dl grädde
2 vitlöksklyftor
1 sharlottenlök
gräslök
sat och peppar

Skiva din potatis, lök och gräslök, varva dem i två små portionsformar ända upp till kanten. Vispa ihop ägg, grädde och pressad vitlök med salt och peppar. Häll över vätskan i formarna. Grädda dina potatiskakor i 175 grader i ca 50 minuter. Ta ut och låt dom stå till sig lite, täck med folie så håller dom värmen.
Servera antingen i formarna eller stjälp upp potatiskakorna direkt på tallriken.

Jag serverade middagen med hemgjord bearnaisesås, receptet hittar du här. Samt smörstekta haricots verts.
Smaklig måltid :).